Processing math: 100%

المپدیا

دانش‌نامه‌ی المپیاد کامپیوتر ایران

ابزار کاربر

ابزار سایت


سوالات المپیاد:مرحله ی دوم:دوره ی ۳۴:سوال ۱۴

سوال ۱۴

برای دنباله‌ی دودوییِ A=a1,a2,,an، عدد طبیعیِ i{1,2,,n1}، مشکل‌ساز نامیده می‌شود اگر دنباله‌ی متشکل از i عنصرِ اولِ A با دنباله‌ی متشکل از i عنصرِ آخرِ A برابر باشد. به بیان دقیق‌تر، عددِ i زمانی برای دنباله مشکل‌ساز است که a1,,ai=ani+1,,an. یک دنباله‌ی دودویی را بی‌اشکال می‌نامیم اگر هیچ عددی برای آن مشکل‌ساز نباشد. چند دنباله‌ی دودوییِ بی‌اشکالِ متمایز به‌ازای n=12 وجود دارد؟

  1. 1116
  2. 64
  3. 2048
  4. 568
  5. 2980

پاسخ

گزینه (1) درست است.

ابتدا نشان می‌دهیم اگر دنباله‌ای مشکل‌دار باشد، برای آن یک عدد in2 مشکل ایجاد می‌کند. اگر برهان خلف بگیریم که یک دنباله‌ی دودویی داریم که کوچک‌ترین عدد i که برای آن مشکل ایجاد می‌کند بیشتر مساوی از n2 باشد، آن کوچک‌ترین i را در نظر می‌گیریم.

با توجه به این که a1,,ai=ani+1,,an یعنی هر بیت با بیت ni تا جلوتر از خود برابر است. بنابراین هر بیت با بیت 2(ni) تا جلوتر از خود نیز برابر است. از این‌رو، n(2(ni))=2in هم برای دنباله مشکل‌ساز است و این عدد از i کوچک‌تر است. بنابراین، کوچک‌ترین عدد مشکل‌ساز i نمی‌تواند باشد و برهان خلف رد می‌شود. از این رو ثابت می‌شود که کوچک‌ترین i مشکل‌ساز از n2 کوچک‌تر یا مساوی است.

اکنون f(n) را به عنوان تعداد دنباله‌های بی‌اشکال n عضوی در نظر می‌گیریم. برای nهای فرد، داریم: f(n)=2f(n1) چرا که عضو وسط دنباله هیچگاه مشکلی ایجاد نمی‌کند و می‌تواند صفر یا یک باشد.

برای nهای زوج، اگر دو عضو وسط را حذف کنیم، به دنباله‌ای می‌رسیم که باید بی‌اشکال باشد؛ بنابراین، تعداد حالت‌ها برابر با f(n2) است. با توجه به چهار حالت مختلف برای دو بیت وسط، به رابطه زیر می‌رسیم: f(n)=4f(n2)

اکنون در این 4f(n2) تعدادی حالت وجود دارند که بی‌اشکال نیستند و i=n2 برای آن‌ها مشکل ایجاد می‌کند، اما هیچ i کوچک‌تری نمی‌تواند مشکل ایجاد کند. در این حالات، نیمه‌ی اول با نیمه‌ی دوم دنباله برابر است و نیمه‌ی اول باید دنباله‌ای بی‌اشکال باشد. بنابراین، تعداد این دنباله‌ها برابر با: f(n2)

بنابراین برای n زوج خواهیم داشت: f(n)=4f(n2)f(n2)

اگر دنباله‌ی f را با مقادیر زیر بنویسیم:

f(1)=2 f(2)=2 f(3)=4 f(4)=6 f(5)=12 f(6)=20 f(8)=74 f(10)=284 f(12)=1116


ابزار صفحه