المپدیا

دانش‌نامه‌ی المپیاد کامپیوتر ایران

ابزار کاربر

ابزار سایت


آموزش:آماده سازی برای المپیاد:دوره ی تابستان

نحوه‌ی آماده‌سازی برای دوره‌ی تابستان

از آنجا که در دوره‌ی تابستان حدودا ۴۰ نفر از بهترین‌های المپیاد کامپیوتر حضور دارند، برای کسب موفقیت نیاز به کار بیش‌تر و برنامه‌ی منسجم‌تر است. در ادامه شما را با فضای دوره‌ی تابستان٬ درس‌‌ و آزمون‌ها آشنا خواهیم کرد و در مورد کارهایی که باید در این دوره انجام دهید توصیه‌هایی صورت خواهد گرفت.

فضای دوره‌ی تابستان

در این دوره حدود ۴۰ نفر از پذیرفته‌شدگان مرحله‌ی دوم و سوم شرکت می‌کنند که در دوره به نام دانش‌پژوه شناخته می‌شوند. از آنجا که این دانش‌پژوهان از شهرهای مختلف هستند و آشنایی قبلی نسبت به هم ندارند٬ در ابتدا اکثرا احساس غربت می‌کنند و شاید ترسی نسبت به رقبای خود داشته باشند. اما رفته رفته دوستی‌ها شکل می‌گیرد و حس ترس هم از بین می‌رود. این دوستی‌ها به حدی می‌رسد که در پایان دوره از اینکه دوره دارد به پایان می‌رسد ناراحت می‌شوند. اکثر معلم‌های دوره، المپیادی‌های اخیر هستند که اختلاف سنی چندانی با دانش‌پژوهان ندارند که این خود باعث می‌شود که فضای دوره دوستانه‌تر شود. معمولا دانش‌پژوهان برنامه‌ی تفریحی مثل رفتن به پارک یا سینما می‌گذارند تا هم دوستی‌ها تقویت شود و هم خستگی‌شان برطرف شود تا با روحیه شاداب‌تر و انرژی بیشتر به کار در دوره بپردازند. و اما چند توصیه:

  • از گوشه‌گیری و دوری از دیگران بپرهیزید. سعی کنید در دوستی‌ها شما پیشقدم شوید.
  • حتما در برنامه‌های تفریحی شرکت کنید. یکسره درس خواندن و دوری از دیگران به لحاظ روحی شما را کسل خواهد کرد.
  • ترسی از دیگر دانش‌پژوه‌ّها نداشته باشید. بعد که نتایج آزمون‌ها مشخص شود می‌فهمید با کسانی که فکر می‌کردید خیلی از شما سرتر هستند و کلی کلاس خصوصی و غیر خصوصی گذرانده‌اند اختلاف نمره‌ی چندانی ندارید.
  • مسئولین باشگاه و اعضای کمیته با شادی و تفریح کردن شما مشکلی ندارند و شما را برای انجام چنین کارهایی تشویق هم ‌می‌کنند اما قطعا با بی‌احترامی کردن و انجام کارهایی که از انجام آن نهی شده‌اید برخورد خواهند کرد.

کلاس‌های درس

معمولا کلاس‌ها از صبح ساعت ۸ شروع می‌شود و تا ساعت ۶ بعد از ظهر ادامه دارد. برنامه‌ریزی کلاس‌ها معمولا به گونه‌ای انجام می‌شود که این مدت زمان طولانی برای شما خسته کننده نباشد. چهار درس اصلی که در دوره آموزش داده می‌شوند عبارتند از گراف٬ ترکیبیات٬ الگوریتم و برنامه‌نویسی. سیلابس این درس‌ها را با کلیک بر روی آن‌ها می‌توانید مشاهده کنید. در کنار این چهار درس٬ کلاس‌هایی در مورد آشنایی با لینوکس و نحوه‌ی کدنویسی خواهید داشت. یک درس ویژه هم در دوره خواهید داشت که هدف اصلی آن آشنا کردن شما با یک حوزه از علم کامپیوتر است و معمولا تاثیری در آزمون‌ها ندارد. علاوه بر این‌ها ۱/۳ کلاس‌ها٬ کلاس‌های عملی است که در این کلاس‌ها٬ آنچه در کلاس‌های تئوری آموخته‌اید را پیاده‌سازی می‌کنید. همیشه در کلاس‌های عملی چند معلم حضور دارند که شما را در پیاده‌سازی برنامه‌ها کمک خواهند کرد. و اما چند توصیه:

  • اگر با مباحثی که در دوره مطرح می‌شود آشنا یا مسلط نیستید به هیچ‌وجه نگران نباشید. همه‌ی مباحث موردنیاز به شما آموزش داده می‌شود. در ضمن قسمت زیادی از کلاس‌ها به حل مسئله اختصاص داده می‌شود تا مباحث برای شما به خوبی جابیافتد. اگر مطلبی سر کلاس برای شما جانیافتاد حتما سوال بپرسید و از اینکه دیگران بفهمند شما این مطلب را بلد نیستید نترسید. معمولا مطلبی که شما نفهمیده‌اید را خیلی‌های دیگر هم نفهمیده‌اند اما به خاطر رودربایستی مطرح نمی‌کنند. در کلاس‌ درس نه به خاطر مطلبی که بلدید مغررو شوید و ترس در وجود دیگران بیاندازید و نه به خاطر نداستن مطلبی ناراحت شوید و ترس به خود راه دهید.
  • حتما هر شب وقت مناسبی را برای مرور کردن مطالب آن روز بگذارید. از آنجا که حجم مطالبی که در دوره به شما گفته می‌شود زیاد است٬ اگر هر شب مطالب را مرور نکنید بعدا با انبوهی از مطالب انباشته شده مواجه خواهید شد که کار را برای شما بسیار سخت خواهد کرد.
  • در کلاس‌های عملی چندین معلم حضور دارند که وظیفه اصلی آن‌ها کمک به شماست. بنابراین سعی کنید از تجربه و دانش‌ گران‌بهای آن‌ها نهایت استفاده را ببرید. اگر به مشکلی برخورد کردید که برطرف کردن آن زمان زیادی را از شما می‌گیرد حتما از یکی از معلم‌ها کمک بگیرید.
  • برخی از دانش‌پژوهان وقت خود در کلاس‌های عملی به بطالت می‌گذرانند. این دانش‌پژوهان بیشتر به دنبال آن هستند که دیده بشند و روحیه دیگر دانش‌پژوهان را خراب کنند. توصیه اکید به این افراد این است که اگر مسائل برای شما ساده است و وقت آزاد دارید برای مسائل خود تست جنریتور بنویسید یا کد مسائل دیگری که می‌شناسید را بی‌سرو صدا بزنید. توصل به مسائل غیراخلاقی برای کسب موفقیت زیبنده نیست و معمولا این گونه افراد نمی‌توانند موفقیت آنچنانی کسب کنند.
  • کلاس‌های درس را جدی بگیرید چرا که اگر در دو درس از چهار درس گراف٬ ترکیبیات٬ الگوریتم و برنامه‌نویسی مردود شوید فارغ از بقیه نتایج شما (حتی اگر نفر اول آزمون‌های برنامه نویسی باشید) از مدال طلا و نقره محروم خواهید شد. درضمن اگر یک درس بیافتید 5 درصد منفی به آزمون نهایی منتقل می شود.
  • مباحث تئوری را نیز جدی بگیرد چرا که ۴۰ درصد از نمره‌ی نهایی شما متعلق به آزمون‌های تئوری است.

آزمون‌ها

چند توصیه در مورد آزمون‌ها:

  • حتما صفحه استراتژی مسابقه دادن را مطالعه کنید و سعی کنید با تمرین کردن به آنچه در این مطلب گفته شده عمل کنید.
  • حل سوال‌های دوره‌ی تابستان سال‌های قبل شدیدا توصیه می‌شود. شما می‌توانید با مراجعه به قسمت آرشیو المپدیا به این سوال‌ها دسترسی پیدا کنید.
  • در صورتی که وقت اضافه دارید حتما سری به آرشیو المیپاد کشورهای دیگر بزنید یا در سایت‌های که آزمون‌هایی شبیه المپیاد کامپیوتر برگزار می‌کنند عضو شوید و در آزمون‌های آن‌ها شرکت کنید. برای اطلاعات بشتر در مورد این سایت‌ها به صفحه‌ی سایت‌های مفید مراجعه کنید.
  • شما باید سعی کنید در آزمون‌های قسمت اول دوره تجربه کافی را کسب کنید و این تجریبات را در آزمون‌های نهایی استفاده کنید. شما باید در هر آزمون تمرینی یا آزمون‌‌های قسمت اول دوره یک تجربه جدید کسب کنید و به یک آزمون به صرف نمره گرفتن از آن نگاه نکنید. این تجربه می‌تواند بهبود در استراتژی مسابقه دادن شما٬ یادگیری مطلب جدید٬ بهبود روش نوشتن و خیلی موارد دیگر باشد. در آزمون‌های نهایی جای تجربه کسب کردن نیست.

توصیه‌های تکمیلی

  • هدف اصلی شما باید دانش‌افزایی٬ کسب تجربه‌های جدید و یافتن دوستان جدید باشد. اگر در کنار این‌ها بتوانید مدال خوش‌ رنگ‌تری کسب کنید عالی خواهد شد.
  • شرکت در دوره‌ی تابستان٬ فرصتی است که نهایت دو بار تکرار خواهد شد. بنابراین قدر این دوره را بدانید و وقت خود را به بطالت نگذرانید. برای هر لحظه از دوره برنامه داشته باشید و به آن پایبند بمانید.
  • فراموش نکنید که هوش فقط در کنار سخت‌کوشی می‌تواند باعث موفقیت‌های ارزشمند شود.

ابزار صفحه